Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki krucho-drożdżowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3,5 szkl
drożdże 5 dkg
margaryna 1 szt
jajko 1 szt
cukier drobny 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 16 g
dżem jabłkowy 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki krucho-drożdżowe

Margarynę wysypać na stolnicę lub do miski, poszatkować margarynę lub rozkruszyć palcami, dodać proszek do pieczenia i cukier - wymieszać, następnie dodać pokruszone drożdże i również dokładnie wymieszać, potem dodać jajo i śmietanę i szybko zagnieść. Uformować kulę, kroić małe kawałki ciasta i rozwałkowywać cienkie placki (ok 2-3 mm) o średnicy ok 20 cm. Każdy placek podzielić na 8 trójkątów. Łyżeczką nakładać odrobinę dżemu przy podstawie trójkąta i zawinąć ją przyklepując CIASTO WOKÓŁ ZAWINIĘTEGO DŻEMU, a następnie zwijać je do końca w kształt rogalika. Piec w 180 st. C ok 30 min. Ostudzone można posypać cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Najlepsze nadzienie to dżem jabłkowy lub wiśniowy własnej roboty lub też wiśnie drylowane z zalewy. Niestety dżemy ze sklepu wyciekają z rogalików podczas pieczenia. Cześć rogalików nadziewam także kremem czekoladowym lub orzechowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak