Sposób przygotowania

Kwiat akacji oddzielamy od ogonków i wrzucając do słoja stopniowo zasypujemy cukrem. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na ok 1 tydzień. Następnie zalewamy wodą i dokładnie mieszamy, gdy cukier opadnie na dno, a kwiaty zbiorą się na górze, możemy przecedzić zawartość słoja przez sitko, starannie odciskając kwiaty. Pozostały cukier, razem z sokiem , można podgrzać do momentu rozpuszczenia całego cukru. Ostatnim etapem jest dodanie kwasku, najpierw dodajemy połowę a następnie dodajemy stopniowo, ciągle mieszając i próbując, by uzyskać taką kwasowość jaka nam przypadnie do gustu.
Sok podajemy rozcieńczony wodą zazwyczaj jest to porcja 2 łyżek stołowych soku na szklankę wody.

*Wyśmienity przy racuchach, polewamy je śmietaną lub jogurtem, a następnie strużką soku. Pychotka:)

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Takiego soczku jeszcze nie miałam okazji spróbować ale przepis bardzo mnie zaciekawił i z pewnością go wypróbuję - ale niestety dopiero za rok.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !