Sposób przygotowania

Śliwki, jeśli są twarde namoczyć w ciepłej wodzie, następnie dokładnie odsączyć najpierw na sitku, a później na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze kawałki.

Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone śliwki suszone tak, aby śliwki były dokładnie obtoczone w mące.

Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.
Ciągle miksując wlewać roztopione, chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę składników.

Przelać do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o pojemności 1,5 litra. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 190*C.

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    pięknie wyszła
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oj smaczna ta twoja babeczka
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Pięknie wyglada :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina38

    śliweczki świeże czy też suszone są na topie, a ciasta z nimi... przepyszne :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Musi być pyszna:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    extra babeczka
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    efekt wspaniały,smak pewnie też:)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pięknie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    zgadzam się pięknie
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    o. to jest przepis idealny dla mnie, lubię suszone śliwki w ciastach, ciasto jest wtedy "zdrowsze", przynajmniej ja tak sobie tłumaczę sięgając po kolejny kawałek :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    anemon

    Myślę, że to jest bardzo dobry argument caralajna, aby sięgnąć po kolejny kawałek ciasta, ale również jak najbardziej prawdziwy.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    piękna ta baba
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wyszła rewelacyjna
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo dziękuję.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !