Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z konfiturą różaną

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
jaja 2 sztuki
mleko 250 ml
drożdże 5 dkg
żółtko jajek 2 sztuki
masło 1/4 kostki
cukier 5 dkg
spirytus 2 łyżeczki
sól do smaku
olej 1 litr
cytryna 1/2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z konfiturą różaną

Mleko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, rozetrzeć. Odstawić do wyrośnięcia.
Jajka i żółtka utrzeć z resztą cukru. Do mąki wlać rozczyn drożdżowy, jaja, spirytus, wyciśnięty sok z połówki cytryny i odrobinę soli. Zagnieść ciasto. Masło roztopić, dodać do ciasta, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować na grubość ok 2 cm, wykrawać szklanką koła. Na każde nałożyć łyżką trochę konfitury, zlepić. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona51
Iwona51 06.10.2011 14:48
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak