Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czorba z cukinią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 0,5 kg
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 pęczek
marchew 1 sztuka
seler 1/3 sztuki
olej 3 łyżki
papryka mielona 1 łyżeczka
pomidor 2 sztuki
mąka 1 łyżka
masło 2 łyżki
jaja 1 sztuka
jogurt naturalny 1 szklanka
natka pietruszki 1 łyżka posiekanej
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Czorba z cukinią

Dusimy na oleju drobno pokrojoną cebulkę, startą tarką o drobnych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę seler. Solimy i dodajemy pół szklanki gorącej wody. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy papryką, mieszamy, stawiamy z powrotem na ogniu i dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dolewamy cztery szklanki gorącej wody. Po zagotowaniu, dodajemy obrane i przetarte pomidory. Gotujemy na umiarkowanym ogniu pod przykryciem do momentu, aż cukinia będzie zupełnie miękka. Zasmażamy mąkę na maśle i dodajemy jogurt ubity z jajkiem. Mieszając czorbę, dolewamy stopniowo zasmażkę. Przed podaniem posypujemy pietruszką. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak