Sposób przygotowania

Udka opłukujemy, osuszamy, nacieramy sola czosnkową i odstawiamy na 45 min do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Majeranek, pieprz, paprykę i ewentualnie sól mieszamy z bułką tartą.Jajko dokładnie rozmącamy. Udka moczymy w jajku a następnie obtaczamy w panierce i pieczemy na złoto na roztopionych dwóch łyżkach masła z dodatkiem oleju.W rondelku o grubym dnie roztapiamy resztę masła i układamy kilka kawałków jabłka - by mięso nie przywarło do dna, a następnie kładziemy obsmażone mięso i kawałki czosnku.Wlewamy wodę z rozmieszaną kostka rosołową i wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości. 20 min. przed końcem pieczenia dodajemy oprószone pozostałą panierką jabłka. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na pólmisek, dekorujemy kilkoma kawałkami jabłek. Resztę rozgotowanych jabłek i tłuszcz miksujemy na gładki sos, zagęszczamy śmietaną i doprawiamy do smaku.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Edyta31

    ciekawe...:P
  • 3
    original
    Opublikowano

    dianix

    kurczaka w jabłkach nie robiłam nigdy, coś nowego...
  • 2
    original
    Opublikowano

    Justa32

    smaczne mięsko

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !