Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w jabłkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka kurczaka 6 szt
jabłka 6 szt
masło 3 łyżki
Majeranek suszony Prymat 3 łyżki
Sól czosnkowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 3 ząbki
pieprz do smaku
śmietana do sosów 3 łyżki
kostka rosołowa 1 szt
jajko 2 szt
woda 1,5 szklanki
Bułka tarta klasyczna Prymat 6 łyżek
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w jabłkach

Udka opłukujemy, osuszamy, nacieramy sola czosnkową i odstawiamy na 45 min do lodówki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki. Majeranek, pieprz, paprykę i ewentualnie sól mieszamy z bułką tartą.Jajko dokładnie rozmącamy. Udka moczymy w jajku a następnie obtaczamy w panierce i pieczemy na złoto na roztopionych dwóch łyżkach masła z dodatkiem oleju.W rondelku o grubym dnie roztapiamy resztę masła i układamy kilka kawałków jabłka - by mięso nie przywarło do dna, a następnie kładziemy obsmażone mięso i kawałki czosnku.Wlewamy wodę z rozmieszaną kostka rosołową i wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości. 20 min. przed końcem pieczenia dodajemy oprószone pozostałą panierką jabłka. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na pólmisek, dekorujemy kilkoma kawałkami jabłek. Resztę rozgotowanych jabłek i tłuszcz miksujemy na gładki sos, zagęszczamy śmietaną i doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 31.05.2012 09:25
smaczne mięsko
dianix 14.08.2011 18:18
kurczaka w jabłkach nie robiłam nigdy, coś nowego...
Edyta31 21.07.2011 22:32
ciekawe...:P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak