Sposób przygotowania

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać nasionka. Wymieszać z cukrem nasionka i puste laski wanilii, przesypać do słoika. Szczelnie zakręcić i od czasu do czasu wstrząsnąć słoikiem. Cukier jest gotowy do użycia po ok. 2 tygodniach, ale oczywiście z każdym dniem jest bardziej aromatyczny.

Można go używać do ciast, deserów, ciasteczek, mas i kremów do ciast, a nawet do kawy i gorącego mleka.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Robiłam w ten sposób cukier fiołkowy. Metoda prosta i skuteczna a zapach... nie da sie opisać
  • 1
    original
    Opublikowano

    indi

    heh jakie sprytne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    super przepis
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    mnie też się podoba:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    treonina

    dzięki za ten przepis :-) nie wiedziałam że to takie proste!
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    to jest proste tylko laski wanilii trochę drogie...
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    kiedyś taki zrobiłam i nie był tak aromatyczny jak kupny, ale może dlatego, że nie użyłam drobnego cukru tylko kryształ..
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    caralajna, ja teraz używam cukier kryształ kupiony w Biedronce, on jest tak samo drobny jak ten kupowany innych firm pod nazwą "drobny cukier do wypieków", a jest znacznie tańszy.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    W Kauflandzie też zwykły cukier jest tak samo drobny.
  • 3
    original
    Opublikowano

    anemon

    W Kauflandzie też zwykły cukier jest tak samo drobny.
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetny taki domowy
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Basiu, warto go zrobić i mieć.
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    mam kilka lasek wanilii to spróbuję go zrobić .
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    dobry pomysł od jakiegoś czasu też robię sama cukier wanilowy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    przepraszam zjadłam literkę "i" miało być waniliowy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Klausia

    też mam taki cukier :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !