Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pampuchy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 1/2 litra
drożdże 10 dag
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 1/4 kostki
cukier 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pampuchy

Mleko podgrzać. Drożdże rozrobić z 5 łyżeczkami cukru i z 4-5 łyżkami ciepłego mleka. Masło rozpuścić w pozostałym ciepłym mleku. Jaja utrzeć z pozostałym cukrem.
Gdy drożdże wyrosną wlać pomału do mąki, dodać utarte jaja i mleko z masłem.
Dokładnie wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto nakłuć widelcem odrywać po kawałku ciasta i formować małe bułeczki. Układać na stolnicy posypanej mąką, żeby podrosły. Gdy ładnie podrosną parujemy je porcjami po 10 minut.

Można podawać z gulaszem bądź na słodko - lub wkładając owoce do każdej bułeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 16.07.2012 22:05
zjadłabym
Rafał10 25.05.2012 20:57
jejku, ale dawno nie jadłam pampuchów :) Pychotka!
Miki 16.05.2012 20:33
super
anulka69 10.01.2012 11:54
smaczne
Monika193
Monika193 03.01.2012 10:26
uwielbiam
smakoszek 25.12.2011 22:13
pyszne
kotlet 06.10.2011 19:23
pampuchy rewelacyjne
barbara11561 27.09.2011 09:16
pyszne
Magdalena80 31.08.2011 22:41
ładnie wyglądają...
Ewa111 15.08.2011 13:55
ciekawe,smaczne, duże kluchy
Justyna Jussstiii 10.08.2011 10:11
super
Ania67 18.07.2011 11:10
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak