Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptyś truskawkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 20 dag
mało pół kostki
jajko 6 sztuk
sól 1 szczypta
woda 250 ml
masa
śmietana 30% 1 litr
cukier 3 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
DODATKOWO:
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ptyś truskawkowy

CIASTO We wrzącej wodzie roztopić masło, dodać sól. Dodać do tego mąkę i cały czas mieszać. Trochę oziębić i dodać po 1 jajku i mieszać aż się połączą. Nałożyć ciasto do szprycy Na brytfannie zrobić tzw. \"różyczki\" (jak na ptysie). Włożyć do piekarnika na 20 minut do temp. 200 st.
MASA Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukry. Miksować. Następnie wmieszać do tego galaretkę w proszku.
Ciastka (ptysie) przekroić na pół. Na jednym nałożyć masę i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 12.05.2012 23:35
Piotrek kiedy robisz ? wpadnę na kawusię :D
tomek18 07.11.2011 08:39
żona lubi,jak dla mnie za słodki
Mariposas 28.10.2011 10:16
pycha
Mariposas 28.10.2011 10:16
pycha
anja3107 15.09.2011 10:45
ładnie wygląda
KasiaK90 31.07.2011 10:12
fajne
pioge7 18.07.2011 13:29
ale jest mojej roboty :) żeby nie było że kupne ;)
kate.500 18.07.2011 09:06
wyglada zupelnie jak z cukierni...
mikrusiak 17.07.2011 13:57
wygląda bosko heh

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak