Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki ptysiowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 szklanka
cukier puder
szczypta soli
mąka 8 dkg
masło 4 dkg
jajko 2
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ptysiowe

Mleko zagotować z masłem, cukrem i solą. Wsypać mąkę i gotować mieszając, aż ciasto zrobi się lśniące. Następnie przestudzić. Miksując dodać jajka i proszek. Gdy uzyska się odpowiednią konsystencję masy za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego wycisnąć 30 długich paluszków. Piec 5 min. w temp. 220 stopni, a następnie zmniejszyć do 180 i piec 15-20 min. aż paluszki będą złote i chrupkie. Do smaku można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak