Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe pierogi \'Dla Elizy\'

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 g
mleko 250 ml
drożdże świeże 5 g
cukier 3 łyżki
margaryna 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierogi \'Dla Elizy\'

Farsz:
podwójna pierś z kurczaka
papryka zielona
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Margarynę Kasię rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mieszamy z 125 ml zimnego mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy by było lekko letnie i dolewamy. Dosypujemy cukier, sól i pokruszone drożdże, dokładnie mieszamy by drożdże rozpuściły się. Dosypujemy większą część mąki (pozostawiamy trochę by móc dosypać po wyrośnięciu) i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 minut by wyrosło.W czasie, gdy ciasto rośnie myjemy paprykę i pierś z kurczaka a następnie drobno kroimy obie rzeczy. Podsmażamy na patelni z odrobiną soli i pieprzu i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę i rozwałkowujemy. Sporym okrągłym naczyniem (np większym kubkiem) wykrawamy kółeczka. Przygotowany farsz nakładamy łyżką na kółeczka i sklejamy pierogi (najlepiej robić to \'podnosząc\' tylko jedną stronę kółka i przykleić ją do drugiej strony by delikatne ciasto nie podziurawiło się np od papryki). Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy margaryną Kasią, układamy na niej pierogi i smarujemy je mlekiem (można też posypać żółtym serem). Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak