Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta orzechowo - serowa z czereśniami

4.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 1 szklanka
jajko 1
śmietana 2 łyżki
masło 100 g
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 1
mąka kukurydziana 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1/4 łyżeczki
czereśnie 1/2 kg
orzechy laskowe 3/4 mielone
orzechy laskowe 2 garści

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta orzechowo - serowa z czereśniami

Na blat wysypałam mąkę i mielone orzechy, dodała sól,cukier, wkroiłam zimne masło i posiekałam aż całość wyglądała jak kruszonka. Dodałam jajko i śmietanę, zagniotłam szybko ciasto - jeśli będzie się bardzo kleić można podsypać jeszcze trochę mąki. Zawinęłam ciasto w folię i odłożyłam do lodówki na godzinę.

Czereśnie opłukałam, osączyłam, wydrylowałam. Orzechy wrzuciłam na patelnię i podgrzewałam potrząsając nią co chwilę żeby się podprażyły. Pod wpływem temperatury skórka na orzeszkach ciemnieje i pęka. Gdy tak się stało a orzechy zaczęły intensywnie pachnieć przesypałam je na czystą ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórką zeszła. Wybrałam czyste orzeszki i grubo je posiekałam.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim formę - użyła tortownicy o śr. 30 cm.. Zrobiłam dość wysoki rant żeby móc potem wypełnić ciasto masą. Gęsto nakłułam ciasto widelcem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piekłam ok. 20 min. aż lekko się zrumieniło. Gdy ciasto się podpiekało ja zrobiłam masę. Jajko i żółtko utarłam z cukrem na puszystą masę, dodałam zmielony ser, sok cytryny, esencję i mąkę, dokładnie utarłam. Wyłożyłam masę na gorące ciasto. Na wierzchu ułożyłam czereśnie i posypałam orzechami. Piekłam ok. 30 min. w temp. 170 st.C. Po przestudzeniu oprószyłam leciutko cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.06.2017 10:42
smaczne ciasto
Grazyna0211 17.12.2016 11:04
świetna tarta
ben-ka 21.02.2016 09:26
Apetyczna tarta.
Małgorzata92 09.02.2016 11:29
Wygląda znakomicie :)
Anna133 21.11.2012 16:33
ciekawe połączenie ,a nie oblatywało sokiem ?
Anna169Hosz 02.09.2012 12:34
Zapowiada się bardzo smacznie.
goofy9 05.05.2012 21:32
świetny przepis, na pewno wypróbuję w sezonie czereśniowym
Agnieszka/picola 27.02.2012 22:36
pychotka
Sarenka 16.12.2011 18:54
Mam zaufanie do Twoich przepisów - cokolwiek zrobisz, wiem że zostało przygotowane idealnie. Już nie wspominając o tym, że pięknie i apetycznie wygląda! :)
Misia90 26.08.2011 10:37
extra
Marysia 26.08.2011 10:27
super
Karolina69 26.08.2011 10:08
fajne
Ewa104 22.07.2011 14:19
Piękna-to zbyt oszczędnie napisane.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak