Sposób przygotowania

CIASTO: Masło rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i solą. Wsypać wszystko do masła i mieszać aż powstanie ciasto na wolnym niewielkim ogniu. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Później dodać żółtko i jajka. Mieszać aż powstanie gęsty krem. Wmieszać proszek do pieczenia. Dać do szprycy i nakładać na wysmarowaną masłem brytfannę. Ciastka muszą mieć podłużny kształt (foto). Piec w piekarniku w 200 st. przez ok. 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
MASA: 400 ml mleka gotujemy z cukrem a w pozostałości mleka mieszamy obie mąki. Gdy się zagotuje wlać do gotującego się mleka i mieszać. Odstawić do zimna. Gdy budyń będzie zimny połączyć z masłem. Dać do szprycy i nakładać na jedno ciasto, przykryć drugim.
Posypać na koniec cukrem pudrem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !