Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z marchewki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew 3 szt
cytryna 2 szt
cukier 2 szklanki
woda zimna 1,5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z marchewki

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach - potrzebujemy 1 szklankę.Cytryny dokładnie szorujemy, parzymy i cieniutko kroimy wraz ze skórką.Marchew mieszamy z cytryną, zalewamy wodą i odstawiamy na 10 godz - najlepiej na noc. Po tym czasie gotujemy 25 min, dodajemy cukier i ponownie gotujemy 25 min, ciągle mieszając by się nie przypalił.Odstawiamy do następnego dnia i znów gotujemy tak długo, aż zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do słoików i zakręcamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 15.05.2012 20:28
nigdy takiego nie jadlam
Beatris 17.07.2011 14:47
Dżem z marchewki? Czemu nie? Może być ciekawie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak