Sposób przygotowania

1 duży pomarańcz
3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( to ta z kawałkami skórki pomarańczowej- mało słodka z lekką goryczką )
2 cytryny
mąka do oprószenia
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 łyżki masła
szczypta soli
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z pomarańczy, soku cytryn , 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego , 2 łyżeczek konfitury.
Steki z halibuta ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .
Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem kolorowym grubo mielonym , oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i smarując steki roztartą z 1 łyżeczką oleju 1 łyżeczką konfitury .

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo podoba mi się ta marynata do ryby, muszę ja koniecznie wypróbować, tylko szkoda, że w mojej okolicy halibut bywa tylko sporadycznie dostępny.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Nemsik

    lubię halibuta, muszę wypróbować ten przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !