Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut w pomarańczowej marynacie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej z pestek winogron - do smażenia
halibut 2 steki

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut w pomarańczowej marynacie

1 duży pomarańcz
3 łyżeczki konfitury z gorzkich pomarańczy ( to ta z kawałkami skórki pomarańczowej- mało słodka z lekką goryczką )
2 cytryny
mąka do oprószenia
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego grubo mielonego
1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
2 łyżki masła
szczypta soli
Zrobić marynatę z 2 łyżek oleju, soku z pomarańczy, soku cytryn , 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego , 2 łyżeczek konfitury.
Steki z halibuta ułożyć ciasno w pojemniczku i zalać marynatą . Zostawić w lodówce na ok 3 godziny ( w tym czasie kilka razy obrócić steki tak by marynata wszędzie dotarła ) .
Wyjąć rybę . Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi, lekko osolić , posypać pieprzem kolorowym grubo mielonym , oprószyć mąką .
Na patelni rozgrzać olej ( sporo- tak by ryba była w nim do połowy zanurzona ). Smażyć na rumiano z obu stron dodając pod koniec smażenia masło i smarując steki roztartą z 1 łyżeczką oleju 1 łyżeczką konfitury .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 18.07.2011 07:31
Bardzo podoba mi się ta marynata do ryby, muszę ja koniecznie wypróbować, tylko szkoda, że w mojej okolicy halibut bywa tylko sporadycznie dostępny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak