Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki pieczone po mazursku

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 500 g
masła 150 g
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
gęsta śmietana 1 szklanka
sól 1 szczypta
pieczarki 200 g
cebula 1 szt
białko 1 szt
pieprz czarny do smaku
biała kiełbasa 400 surowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki pieczone po mazursku

Ciasto: Przesianą mąkę posiekać z masłem,dodać
sól,śmietanę,jajko,żółtko, i zagnieść ciasto. Owinąć folią
spożywczą , włożyć do lodówki na 2 godziny.

Farsz:Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle (nie rumienić),
dodać pieczarki starte na tarce o małych oczkach i dusić do odparowania
wody. Z białej kiełbasy zdjąć osłonkę, zmieszać z białkiem, cebulą
i pieczarkami, doprawić do smaku pieprzem.

Ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wyciąć krążki, nakładać
farsz, lepić pierogi. Każdy namoczyć w białku i ułożyć na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do góry. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez 30-40 minut.

Podawać na gorąco np. z barszczem czerwonym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 20.06.2012 10:22
fajne i takie malutkie
msmariusz 13.12.2011 00:30
piękna bajka
rjustysia 04.11.2011 11:47
wyglądają przepięknie :)
eli82 29.10.2011 09:29
pomysłowe
SmakolykiJoanny 26.09.2011 09:21
Bardzo fajnie wyglądają te pierożki
Tomasz17 03.09.2011 08:58
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak