Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rewane z wanilią

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
cukier 5 łyżek
cukeir waniliowy 2 opakowania
mąka 5 łyżek
cukier na syrop 600 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Rewane z wanilią

Do garnka, który trzymamy na słabym ogniu, wbijamy żółtka z 1/2 szklanką wody i cukrem. Trzymamy na ogniu, mieszając do momentu aż cukier się roztopi. Potem zdejmujemy z ognia i ubijamy, aż masa zrobi się biała. Dodajmy mąkę. Oddzielnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy je do żółtek i delikatnie mieszamy ruchami z dołu na górę. Dodajemy cukier waniliowy i wlewamy masę do foremki posmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki. Pieczemy w umiarkowanie nagrzanym piekarniku. Upieczone, jeszcze ciepłe rewane polewamy ciepłym syropem przygotowanym z cukru i dwóch szklanek wody. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak