Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakława

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
sól 1 łyżeczka
masło 200 gram
cukier 3,5 szklanki
orzechy włoskie 250 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Bakława

Ugniatamy ciasto z mąki, soli i wody. Rozwałkowujemy 40 cienkich placków i zostawiamy je by wyschły. Mieszamy orzechy z 0,5 szklanki cukru. Do posmarowanej masłem blaszki układamy dwa wyschnięte placki, nakładamy orzechy, potem kolejne dwa placki i tak aż do końca. Kroimy bakławę w romby i i zalewamy roztopionym masłem. Pieczemy w nagrzanym średnio piekarniku dopóki się nie zarumieni. Zostawiamy do wystygnięcia i zalewamy syropem, przygotowanym z reszty cukru rozpuszczonego w półtorej szklanki wody. SMACZNEGO!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 17.07.2011 09:00
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak