Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżne pierniczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 30 dag
masło 10 dag
cukier 20 dag
mąka 0,5 kg
jajko 1 szt
białko 1 do lukru
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżne pierniczki

Miód podgrzewamy w rondelku z masłem i cukrem. Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy przestudzoną masę maślano-miodową.Dodajemy jajko, przyprawę do pierników i sodę. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki o dowolnym kształcie.Blaszkę natłuszczamy i układamy na niej pierniki. pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przygotowujemy lukier: białko i cukier puder ucieramy na gładką masę. Wystudzone pierniki lukrujemy na biało. Możemy udekorować posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 05.08.2012 18:56
świąteczne
ronald88 22.10.2011 10:47
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak