Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wariacje na temat musaki I

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia żółta 3 szt
mięso mielone 50 dag
cebula 2 szt
pomidory 3 szt
przecier pomidorowy 1 łyżka
kuskus 200 g
ząbek czosnku 3 szt
przyprawa do gyrosa 2 łyżki
olej do smażenia
mąka pszenna 3 łyżki
masło 75 g
mleko 2 szklanki
serek topiony 1 szt
sól do smaku
cukinia 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wariacje na temat musaki I

Młodą cukinię żółtą i zielona pokroić w plastry. Nasolić, natrzeć przeciśniętym czosnkiem i posypać przyprawą w stylu greckim. Mięso usmażyć na oleju razem z pokrojona w piórka cebulką i przecierem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Na blasze ułożyć warstwę cukini , na to położyć połowę mięsa. Na mięso nasypać warstwę suchej kaszki kuskus i położyć kolejną warstwę cukini. Na cukinię nałożyć mięso, pokrojone w plastry pomidory i doprawić przyprawą. Przykryć wszystko cukinią i polać sosem typu beszamel- Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Rozprowadzić zimnym mlekiem i zagotować. Do wrzącego sosu wrzucić pokrojony w kostkę serek topiony. Gdy się rozpuści- polać potrawę i zapiekać około 45 minut w temp ok 220 stopni. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 15.02.2014 16:56
chętnie bym skosztowała:)
Beatris 03.08.2011 09:17
Taka wersja bardziej mi odpowiada.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak