Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka podwójnie rumowa

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 350 gram
masło 250 gram
cukier puder 150 gram
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek
rum 4 łyżki
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Babka podwójnie rumowa

Białka oddzielam od żółtek i ubijam dodając szczyptę soli na sztywną pianę. Masło miksuję z cukrem pudrem na puszysty krem, dodaję po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Następnie dodaję mleko, rum i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się składników.

Ciasto przekładam do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki z kominkiem. Wstawiam do nagrzanego do 170*C piekarnika i piekę 40 minut.

Lukier rumowy
cukier puder 100 g
rum 1 łyżka

Cukier puder ucieram z łyżką rumu, jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaję troszeczkę soku z cytryny. Na wystudzonym cieście rozprowadzam lukier rumowy i dekoruję kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 21.03.2013 13:03
świetny przepis
caralajna 26.09.2012 10:38
piękne ciasto
jeta72 26.07.2012 10:40
super!!!
Grazyna0211 05.03.2012 14:46
cudna i napewno pyszna
Wacław 11.12.2011 11:56
rewelacja !
IZABELA29 28.10.2011 09:16
świetna ta babeczka
ben-ka 14.09.2011 07:31
babeczka jak malowana:)
misia53 13.09.2011 15:56
Śliczniutka faktycznie.
indi 16.08.2011 11:53
ale śliczna i apetyczna :)
Mariusz10 09.08.2011 18:14
świetna!
MAR3STA 30.07.2011 00:59
pysznie wygląda
Ewelina38 26.07.2011 21:51
ależ smakołyk....
caroline1983 25.07.2011 16:09
wyglada super i pewnie tak tez smakuje
Iwona51
Iwona51 22.07.2011 10:28
smaczna
Magdalena1110 18.07.2011 07:32
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak