Sposób przygotowania

Owoce umyć, wydrylować, zasypać cukrem i odstawić, by puściły sok.
Wymieszać suche składniki (oprócz mąki ziemniaczanej), dodać żółtka i margarynę. Zagnieść ciasto i podzielić na pól. Jedną połową wylepić natłuszczoną wcześniej blaszkę a drugą połowę ciasta schować do lodówki (w folii). Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Spód ciasta podpiec na środkowym poziomie piekarnika ok 15min. W tym czasie wiśnie osączyć z soku i posypać mąką ziemniaczaną. Wyjąć ciasto. Wyłożyć na nie owoce i na wierzch zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) resztę ciasta. Piec jeszcze ok 40min.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    u nas ciasto wiśniowe szybko znika

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !