Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem winny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt
cukier 5 łyżek
śmietana kremówka 0,5 szklanki
cukier puder 1 łyżeczka
borówka amerykańska do dekoracji
wino półwytrawne czerwone 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krem winny

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, następnie wciąż ucierając dodajemy powoli wino. Rozpuszczoną żelatynę lekko podgrzewamy i cienkim strumyczkiem wlewamy do winnego kremu ciągle mieszając. Naczynie z kremem wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą i ucieramy do czasu aż krem całkowicie wystygnie i stężeje.Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem a następnie łączymy ją z kremem winnym. Rozkładamy do pucharków, chłodzimy w lodówce a przed podaniem dekorujemy borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 08.03.2012 11:26
super
Izabela28 16.11.2011 09:37
fajny pomysł na deser:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak