Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort malinowo – brzoskwiniowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopt ciemny
biszkopt jasny
śmietana 30% 500 ml
cukier puder 2 łyżki
alkohol
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
brzoskwinie w puszce
maliny świeże
dżem malinowy

Przepis i sposób przygotowania na: Tort malinowo – brzoskwiniowy

Biszkopt jasny:
7 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka + 2 łyżki mąki
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną piane, dodajemy cukier i dalej miksujemy, następnie dodajemy po jednym żółtku mieszając na wolnych obrotach. Zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wylewamy na wysmarowaną od dołu tortownice i pieczemy przez 35 minut w temp 180*

Biszkopt ciemny:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżka kakao
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto przygotowujemy analogicznie do pierwszego – ubijamy białka, dodajemy cukier i żółtka, a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem oraz kakaem. Pieczemy przez pół godziny w temp 170*.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz ciepłą żelatynę rozpuszczoną w 0,5 szklance soku spod brzoskwiń. Jasny biszkopt przecinamy na pół na dolną część, namaczamy alkoholem, smarujemy dżemem, a następnie wykładamy połowę śmietankowej masy, na którą układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie (odkładamy 2-3 do dekoracji), przykrywamy ciemnym biszkoptem i smarujemy pozostałą częścią masy, którą posypujemy malinami. Całość przykrywamy górną częscią jasnego biszkoptu.

Dekoracja tortu: kostkę dobrego masła ucieramy z 0,5 szklanki cukru pudru i 1 całym jajkiem. Masą smarujemy górę ciasta oraz zdobimy jego boki. Do dekoracji możną również użyć świeżych owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 26.01.2013 14:36
cóż za inwencja twórcza :) super :)
olkaaa 04.04.2012 10:59
extra
Lotar 29.10.2011 17:56
Pięknie wygląda !
rjustysia 06.10.2011 12:01
Podziwiam:) lubię piec ciasta, ale chyba nie chciało by mi się piec dwóch biszkoptów do jednego ciasta. No wygląd jest rewelacyjny:)
Poison1988 04.10.2011 19:18
śliczny torcik :)
Jarlin 08.09.2011 19:27
Bardzo ładne brzoskwiniowe różyczki.
Beatris 14.08.2011 10:05
Przepięknie wygląda. Zjadłabym kawałek.
iknkirke 12.08.2011 10:09
opycha
MAR3STA 30.07.2011 00:55
pyszny torcik, aż ślinka leci
Faustyna 28.07.2011 10:10
Świetny tort! Uwielbiam torty śmietanowo-owocowe :)
Agnieszka_B 19.07.2011 00:15
Pyszniutki!!! I jak ślicznie się prezentuje:)
Iwusia 17.07.2011 22:27
ślicznie wygląda i musi wspaniale smakować
Mati13 17.07.2011 11:12
piękny!
halina17 16.07.2011 21:34
super torcik
polly66 16.07.2011 21:29
poproszę taki na urodziny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak