Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w galarecie

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przygotuj w domu dorsza w galarecie. Znajdziesz tu prosty przepis na rybę w galarecie, która posmakuje Ci bardziej niż ta ze sklepu!

Składniki:

cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
koperek kilka gałązek
bulion 2 litry
Żelatyna wieprzowa Prymat
filet z dorsza 1/2 kilograma
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie - już nie musisz go kupować. Przygotujesz go w kilku prostych krokach w domu. Taka ryba w galarecie przygotowana samodzielnie smakuje jeszcze lepiej. 

1. Filety z dorsza umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Filety doprawić pieprzem cytrynowym, świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić na minimum 2 godziny do lodówki.

2. Warzywa umyć, obrać i wypłukać. Bulion zagotować, dodać warzywa, ziarna pieprzu, ziele angielskie, listek laurowy i gotować. Gdy jarzyny będą jeszcze lekko twarde włożyć przygotowane wcześniej filety i gotować na wolnym ogniu jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Delikatnie wyjąć rybę, a wywar przecedzić przez gęste sitko.

3. Marchewkę pokroić na talarki i rozłożyć po kilka na dnie miseczek. Udekorować gałązkami koperku, na to rozłożyć kawałki ryby i plasterki marchewki.

4. Żelatynę namoczyć w odrobinie przestudzonego bulionu i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie, a następnie zalać nim rybę. Gdy przestygnie wstawić do lodówki, by galareta dobrze stężała.

Podawać np. z cytryną, sosem chrzanowym, pieczywem.

Sprawdź także inne przepisy na dorsza:

Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

Dorsz zapiekany pod serem gruyere

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.02.2014 16:24
kapitalne :)
junox 06.12.2013 16:49
bardzo pyszna przekąska:)
misia53 28.06.2013 20:35
świetnie zrobiona rybka
anemon 14.01.2013 09:33
U nas na Wigilię karp musi być, choć ja też nie jestem wielką smakoszką karpia. Na Wigilii musi też być dorsz w galarecie, czyli podobnie jak u Ciebie.
caralajna 14.01.2013 08:09
ta potrawa jest wyśmienita.. w tym roku miałam dorsza w galarecie na Wigilię, bo za karpiem nie przepadam..
anemon 16.09.2012 22:38
Masz rację, moja ulubiona /jedna z wielu ulubionych/.
alaaa 15.09.2012 19:48
pycha, dorsz to smaczna rybka
anemon 09.05.2012 22:22
Dziękuję i polecam.
czekoladka_m 09.05.2012 09:07
rewelacja!!!:)
Grazyna0211 23.02.2012 13:35
smaczne lekkie danie
Iwusia 22.01.2012 22:43
wygląda wspaniale i zapewne tak samo smakuje
IZABELA29 20.01.2012 11:14
lubię dorsza
Ewelina38 29.12.2011 19:43
rewelacyjnie przyrządzona rybka, bardzo lubię
ziutula
ziutula 03.11.2011 18:49
lubię rybki w galarecie...
IZABELA29 07.10.2011 09:03
pysznie wygląda
ben-ka 07.10.2011 08:37
Dietetyczna rybka.
Elżbieta17 25.08.2011 18:58
Pyszne jedzonko:)
ankaryba 06.08.2011 21:10
coś dla mnie,uwielbiam
MAR3STA 02.08.2011 23:17
dawno nie jadładłam takiej pysznej galaretki;)
caroline1983 23.07.2011 23:34
uwielbiam galarety rybne, zwłaszcza ze świeżym pieczywem
Iwona51
Iwona51 18.07.2011 11:08
pycha
Magdalena1110 17.07.2011 08:59
smaczne
halina17 16.07.2011 21:37
smaczna galaretka z dorsza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak