Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kukurydziaki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rodzynki 100 g
proszek do pieczenia 1/2 op
cukier waniliowy 1 op
margaryna 1 kostka
cukier 3/4 szk
jajko 3 szt
mąka pszenna 2,5 szk
płatki kukurydziane 5 szk
czekolada gorzka 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kukurydziaki

Margarynę topimy i studzimy. Do miksera dajemy jajka i cukier oraz cukier waniliowy i ubijamy. Dodajemy po łyżce mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej wyrabiamy. Wlewamy przestudzony tłuszcz i wyrabiamy jeszcze chwilę aby wszystko się połączyło. Do miski przelewamy masę, wsypujemy pokruszoną czekoladę, rodzynki i płatki i mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy ciastka, każdy z nich formujemy w kulkę i spłaszczamy, nie muszą być idealnie okrągłe. Masa jest kleista, więc dobrze jest maczać ręce w wodzie. Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze180 stopni. Jeżeli masa jest za rzadka można dosypać płatki lub dodać suszone owoce lub pokruszone orzechy. Dodatek do ciastek zależy od gustu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 01.03.2012 00:17
to musi być pyszne
Kate131 03.07.2011 10:00
rewelacja
Sarenka 12.03.2011 09:38
Bardzo fajna propozycja!
jarek4 04.12.2010 15:01
smaczne
annamariakowalczyk3 14.09.2010 15:00
pysznie.
pawel007 29.08.2010 11:40
ciekawy przepis.
Agnieszka172 27.08.2010 14:02
Wypróbuję, narobiłam sobie na nie ochoty.
eli_555 09.07.2010 22:31
Pyszne ciasteczka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak