Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w szarym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karp 6-8 dzwonek
włoszyczna mrożona 1 op.
cebule
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
kilka ziarenek pieprzu
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
bulion warzywny 1,5 szkl.
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1-2 łyżki
garsc rodzynek
mgidały obrane 5 dag
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w szarym sosie

Włoszczyznę wrzucić do garnka, zalać 6 szklankami wrzątku i gotować 10 minut. Włożyć dzwonka ryby (mrożonej nie rozmrażać), przyprawy i gotować 20 minut. Z masła i maki zrobić zasmażkę, rozprowadzić zimnym bulionem, zagotować. Cukier zrumienić na suchej patelni, rozprowadzić kilkoma łyżkami gorącej wody i wlać do sosu. Doprawić sokiem z cytryny, pieprzem i solą, dodać sparzone rodzynki i podzielone na połówki migdały. Gorącą rybę wyjąć na talerz i polać sosem. Podawać z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak