Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowina teriyaki z kalarepką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sok z cytryny 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
tymianek 1 szczypta
imbir 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sos teriyaki 2 łyżeczki
marchewka 1 szt
kalarepka 2 szt
cebula 0,5 szt
sól so smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
tłuszcz do smażenia 2 łyżki
rosół 0,5 szkl
wieprzowina 350 (łopatka)
Papryka słodka mielona Prymat pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowina teriyaki z kalarepką

Mięso pokroić w paseczki. Oliwę wymieszać z tymiankiem, gałką muszkatołową, imbirem. sokiem z cytryny, papryką i sosem teriyaki.
Marynatę dodać do mięsa i wymieszać. Odstawić na ok 2 godziny.
Kalarepkę i marchewkę pokroić w słupki, cebulę w pół talarki. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i na ostrym ogniu smażyć ok 5-7 min.
Na wierzch wyłożyć marchewkę kalarepkę i cebulę, podlać rosołem i dusić do miękkości ok 40 min
Podawać z ciemnym ryżem lub ziemniakami i sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babciagramolka 16.07.2011 11:10
Cudo smakowe
ewasylwia 16.07.2011 10:56
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak