Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szaszłyki wieprzowo-cebulowe z sosem jogurtowo-szczypiorkowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1/2 kilograma
dymki ze szczypiorkiem 4 sztuki
śmietana 30% 5 łyżek
majonez 2 łyżki
jogurt naturalny 4 łyżki
cebula biała 5 sztuk
czosnek 2 ząbki
cytryna 1 sztuka
sok z cytryny 1 sztuka
olej 6 łyżek
sól do samku
Papryka słodka mielona Prymat do samku

Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki wieprzowo-cebulowe z sosem jogurtowo-szczypiorkowym

Wieprzowinę dokładnie umyć, a następnie odsączyć. Położyć na desce i pokroić w dość grube kostki (aby mógł je przebić patyczek od szaszłyka i mięso z niego nie spadło). Cebulkę obrać i pokroić w paski, również dość grube, aby mogły zostać nabite na patyczek-wykałaczkę. Pokrojone mięso i cebulę ułożyć w płaskim naczyniu i skropić sokiem z cytryny. lekko ponacierać papryką w proszku. Zostawić na 15 minut. Po tym okresie mięsko i cebulę przerzucić do garnka i zalać je wymieszanym z olejem porozgniatanym czosnkiem oraz solą. Odstawić do lodówki na 5 godzin. Po upływie tego czasu czasu mięso oraz cebulę odsączyć z sosu i nabijać na przemian na długie wykałaczki. Tak gotowe szaszłyki mogą być pieczone zarówno na grillu, jak i w piekarniku. W przypadku piekarnika należy je przypiekać przez 30 minut w 210 stopniach co jakiś czas obracając. Gotowe wyciągnąć na półmisek i podawać z sosem, ale osobno.

SOS: Szczypiorek z dymką dokładnie umyć i drobno posiekać. Wymieszać ze śmietaną, majonezem i jogurtem. Doprawić solą oraz sokiem z cytryny.

Do ozdoby: kawałki cytryn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 20.01.2012 10:00
szkoda że fotki nie ma
Bart 21.08.2011 23:53
pyszności
Kate131 16.07.2011 09:35
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak