Sposób przygotowania

Wieprzowinę dokładnie umyć, a następnie odsączyć. Położyć na desce i pokroić w dość grube kostki (aby mógł je przebić patyczek od szaszłyka i mięso z niego nie spadło). Cebulkę obrać i pokroić w paski, również dość grube, aby mogły zostać nabite na patyczek-wykałaczkę. Pokrojone mięso i cebulę ułożyć w płaskim naczyniu i skropić sokiem z cytryny. lekko ponacierać papryką w proszku. Zostawić na 15 minut. Po tym okresie mięsko i cebulę przerzucić do garnka i zalać je wymieszanym z olejem porozgniatanym czosnkiem oraz solą. Odstawić do lodówki na 5 godzin. Po upływie tego czasu czasu mięso oraz cebulę odsączyć z sosu i nabijać na przemian na długie wykałaczki. Tak gotowe szaszłyki mogą być pieczone zarówno na grillu, jak i w piekarniku. W przypadku piekarnika należy je przypiekać przez 30 minut w 210 stopniach co jakiś czas obracając. Gotowe wyciągnąć na półmisek i podawać z sosem, ale osobno.

SOS: Szczypiorek z dymką dokładnie umyć i drobno posiekać. Wymieszać ze śmietaną, majonezem i jogurtem. Doprawić solą oraz sokiem z cytryny.

Do ozdoby: kawałki cytryn.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    Kate131

    smaczne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    pyszności
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    szkoda że fotki nie ma

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !