Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z białek z makiem

4.0
(25)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
białko 1,5 szklanki
mak suchy niemielony 1,5 szklanki
masło roztopione 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z białek z makiem

Wymieszać w misce: mąkę, proszek do pieczenia i mak.

Ubić białka na sztywno, stopniowo dosypując cukier.

Ciągle miksując wlewać chłodne masło, dodać ekstrakt z wanilii. Miksując na najniższych obrotach miksera dodawać wcześniej przygotowaną mieszankę składników.

Przelać do keksówki. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 200*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 03.11.2013 10:36
fajne ciacho
Katarzyna/kate1980 20.05.2013 20:25
super pomysł na wykorzystanie białek
caralajna 17.04.2013 07:32
fajny pomysł na wykorzystanie białek
barbara11561 12.02.2013 11:03
też bardzo dawno robiłam takie ciasto-pyszne:)
Aneta41 23.01.2013 20:49
super
Grazyna0211 13.09.2012 09:43
robiłam kiedyś podobne napewno z suchym makiem ale nie pamiętam czy z samych białek czy dodawałam całe jajka
cukiereczek 23.02.2012 14:33
pięknie wyrosło
ben-ka 20.01.2012 09:34
mnie by takie ciacho bardzo smakowało.
IZABELA29 17.01.2012 00:37
swietny przepis
Sarenka 09.01.2012 15:59
Robiłam takiego pieguska - jest pyszny!
ankaryba 06.09.2011 16:45
super
Elżbieta17 28.08.2011 16:47
Muszę wypróbować- podoba mi się:)
Iwona51
Iwona51 30.07.2011 21:36
pycha
caroline1983 22.07.2011 18:28
Chyba kiedys jadłam takie ciasto, było pyszne
Magdalena1110 16.07.2011 11:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak