Sposób przygotowania

Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

Brzoskwinie i śliwki kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy /część bakalii zostawiamy do dekoracji/.

Śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję / kropla masy wylana na talerzyk szybko zastyga/, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy bakaliami.
*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    piękny i na pewno smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magdalena1110

    wygląda znakomicie i pewnie tak smakuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Bardzo lubie mazurki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rybciia

    pycha
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    Przepięknie wygląda:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    To arcydzieło jest!:)zazdroszczę zdolności.
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    oj ,anemonku ....ja przez twojego mazurka dzisiaj nie zasnę...
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo Wam dziękuję, choć to pochwały na wyrost, ale i tak bardzo się cieszę. misia53, przyznaj, że w sumie to nienajgorszy powód do bezsenności, życzę Ci tylko takich jak ten mazurek powodów do braku snu, żadnych innych.
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ile razy widzę ten mazurek tyle razy zazdroszczę tak pieknego efektu:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Anemonku mogę zamówić u Ciebie tego mazurka??? tak mi się podoba:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    świetny i akurat przepis na czasie
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    ben-ka, oczywiście chętnie upiekę go Dla Ciebie w prezencie.
  • 2
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    piękny mazurek, ciasto kruche z gorzką czekoladą i śliwkami jest przepyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    przepysznie wygląda,chyba sobie taki zafunduję- już niedługo Wielkanoc mazurki czas zacząć(podglądać):)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Funduj sobie Basiu, nam bardzo smakuje takie połączenie: śliwki, czekolada i migdały.
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Zbliżają się święta przyjmujesz zamówienia? ja jestem chętna mogę rozpocząć listę:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Jedynie udzielam dobrych rad ben-ka. Doradzam, więc: wydrukuj przepis i upiecz mazurka sobie sama. Znam Twoje przepisy, więc nie próbuj nawet szukać żadnych wymówek.
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    doskonały ,jeszcze trochę święta więc przepis godny polecenia
  • 0
    original
    Opublikowano

    EWI

    podoba mi się przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    wygląda przepysznie
  • 2
    original
    Opublikowano

    Ola1young

    bardzo ładne to ciasto i na pewno smaczne :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !