Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek „śliwka w czekoladzie”

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 230 gram
mąka ziemniaczana 115 gram
masło 115 gram
cukier puder 70 gram
śmietana słodka 18% 2 szklanki
cukier 1 szklanka
czekolada gorzka 60 gram
śliwki suszone 200 gram
migdały blanszowane 50 gram
brzoskwinie suszone 50 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek „śliwka w czekoladzie”

Miękkie masło i cukier puder ucieramy mikserem ok.5 minut. Dodajemy obie mąki i chwilę miksujemy na wolnych obrotach miksera. Z ciasta robimy kulę, dzielimy na dwie części, jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Drugą część ciasta zostawiamy na blacie kuchennym.

Formę o wymiarach 21x32 cm* wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy nim dno blaszki. Ciasto pozostawione w temperaturze pokojowej przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy ozdobne rant z ciasta. Nakłuwamy widelcem ciasto, wkładamy arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypujemy fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawiamy formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C i pieczemy 10 minut. Usuwamy folię i pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto zostawiamy do przestygnięcia.

Brzoskwinie i śliwki kroimy na małe kawałki, orzechy i migdały grubo siekamy /część bakalii zostawiamy do dekoracji/.

Śmietanę i cukier wlewamy do rondelka z grubym dnem i początkowo na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy, również na niezbyt dużym ogniu i również często mieszając. Gdy masa będzie miała odpowiednią konsystencję / kropla masy wylana na talerzyk szybko zastyga/, wyłączamy palnik, a do rondelka wkładamy połamaną na cząstki czekoladę. Energicznie mieszając doprowadzamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy wcześniej przygotowane bakalie, wszystko mieszamy i jeszcze ciepłą masę wykładamy na wystudzony spód mazurka, wyrównujemy i odstawiamy do zastygnięcia. Dekorujemy bakaliami.
*z tej porcji ciasta możemy upiec jeden duży mazurek o podanych wymiarach lub dwa małe mazurki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 08.11.2013 17:09
bardzo ładne to ciasto i na pewno smaczne :)
Ada-Gaba 07.07.2013 20:57
wygląda przepysznie
EWI 28.03.2013 13:45
podoba mi się przepis
IZABELA29 06.02.2013 11:17
doskonały ,jeszcze trochę święta więc przepis godny polecenia
anemon 04.02.2013 13:37
Jedynie udzielam dobrych rad ben-ka. Doradzam, więc: wydrukuj przepis i upiecz mazurka sobie sama. Znam Twoje przepisy, więc nie próbuj nawet szukać żadnych wymówek.
ben-ka 04.02.2013 13:21
Zbliżają się święta przyjmujesz zamówienia? ja jestem chętna mogę rozpocząć listę:)
anemon 03.02.2013 13:13
Funduj sobie Basiu, nam bardzo smakuje takie połączenie: śliwki, czekolada i migdały.
barbara11561 03.02.2013 11:38
przepysznie wygląda,chyba sobie taki zafunduję- już niedługo Wielkanoc mazurki czas zacząć(podglądać):)
caralajna 09.11.2012 07:53
piękny mazurek, ciasto kruche z gorzką czekoladą i śliwkami jest przepyszne
anemon 22.03.2012 06:52
ben-ka, oczywiście chętnie upiekę go Dla Ciebie w prezencie.
Grazyna0211 21.03.2012 11:27
świetny i akurat przepis na czasie
ben-ka 21.03.2012 08:05
Anemonku mogę zamówić u Ciebie tego mazurka??? tak mi się podoba:)
ben-ka 16.01.2012 09:17
Ile razy widzę ten mazurek tyle razy zazdroszczę tak pieknego efektu:)
anemon 29.11.2011 21:24
Bardzo Wam dziękuję, choć to pochwały na wyrost, ale i tak bardzo się cieszę. misia53, przyznaj, że w sumie to nienajgorszy powód do bezsenności, życzę Ci tylko takich jak ten mazurek powodów do braku snu, żadnych innych.
misia53 29.11.2011 02:04
oj ,anemonku ....ja przez twojego mazurka dzisiaj nie zasnę...
ben-ka 27.11.2011 08:41
To arcydzieło jest!:)zazdroszczę zdolności.
Elżbieta17 30.08.2011 21:52
Przepięknie wygląda:)
Rybciia 24.08.2011 23:34
pycha
caroline1983 20.07.2011 14:57
Bardzo lubie mazurki
Magdalena1110 16.07.2011 11:57
wygląda znakomicie i pewnie tak smakuje
Iwona51
Iwona51 16.07.2011 08:54
piękny i na pewno smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak