Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada jagodowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3
cukier 50 g
mąka 40 g
skrobia ziemniaczana 40 g
proszek do pieczenia 1\\2 łyżeczki
sól
masa
dżem jagodowy 350 g
śmietana kremówka 250 ml
jagody
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada jagodowa

Najpierw oddzielamy białka od żółtek i pianę z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę , jeszcze podczas ubijania dodajemy cukier i żółtka .Ubić całkowicie i dokładnie. Mąkę przesiać z proszkiem i dodać do ubitej masy , delikatnie wymieszać aby piana nie usiadła. Blachę wykładamy papierem do pieczenia na papier wyłożyć masę , ładnie wyrównać i piec w 170 st przez 12 minut . Wyjąć z piekarnika , usunąć papier do pieczenia , przełożyć na ręcznik lniany zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem z ręcznikiem i odstawić do ostygnięcia. Masa : Kremówkę ubijamy z 1 łyżką cukru pudru . Roladę odwijamy , smarujemy warstwą dżemu , na dżem dajemy kremówkę może być wymieszana z jagodami. Zwijamy w taki sam sposób jak była zawinięta z ręcznikiem , wzdłuż dłuższego boku, oprószyć cukrem pudrem i wsadzamy gotowa roladkę do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angelika10 03.06.2012 11:08
fajne
IlonaAlbertos 22.09.2011 23:10
Uwielbiam ciasta z jagodami.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak