Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort \"Zamek Księżniczki\"

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana kremowa 30% lub 36% 1 l
cukier puder 5 łyżek
dżem jagodowy 1 słoik
krem do tortów śmietankowy 2 op
literki czekoladowe
barwniki spożywcze
herbatniki
masa 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
brzoskwinie 3 puszki
biszkopt ciemny 7 szt
jajko 7 szt
biszkopt jasny 7 szt
jajko 7 szt
lód 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort \"Zamek Księżniczki\"

Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Drugi biszkopt jasny pieczemy w ten sam sposób.
Biszkopt ciemny: pieczemy w ten sam sposób, co biszkopt jasny, tylko na końcu dodatkowo dodajemy kakao.
Po upieczeniu i wystudzeniu jeden biszkopt jasny i biszkopt ciemny przekrawamy wzdłuż na pół. pozostały biszkopt jasny przekrawamy w poprzek na pół. Jedną część przekrawamy wzdłuż na pół, a drugą jeszcze raz w poprzek.
Masa śmietanowa: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, a na samym końcu rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatynę.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w cienkie półplasterki. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Biszkopty nasączamy ponczem.
Przekładanie tortu:
część biszkoptu ciemnego-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny-dżem z jagód-warstwa ubitej śmietany-biszkopt ciemny-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny.
Następnie na środek przełożonych biszkoptów układamy biszkopt jasny przecięty w poprzek na pół. Przekładamy go bitą śmietaną, dżemem z jagód oraz brzoskwiniami. Następnie na wierzch układamy pozostałą, najmniejszą część biszkoptu. Przekładamy tak, jak pozostałe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 29.09.2011 08:44
fajny
agnieszka189 20.09.2011 13:03
wygląda imponująco !
maryśka 16.08.2011 09:29
świetny ale pracochlonny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak