Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto z rabarbarem

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 75 dag
rabarbar 40 dag
cukier kryształ 15 dag
masło 15 dag
cukier brązowy 8 dag
drożdże świeże 5 dag
zsiadłe mleko 250 ml
żółtko jajek 2 szt.
jajko 1 szt.
sól szczypta
laska wanilii do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto z rabarbarem

60 dag mąki pszennej przesiać do misy, zrobić wgłębienie po środku. Dodać 10 dag cukru kryształu, zsiadłe mleko, 2 żółtka, pokruszone drożdże i sól. Wyrobić ciasto. Na samym końcu połączyć z 10 dag roztopionego masła. Posypać po wierzchu mąką. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Na patelni rozpuścić cukier brązowy. Dodać oczyszczony i pokrojony na plastry rabarbar. Zasmażać przez 5 minut. Ostudzić.

Przygotować kruszonkę: 15 dag mąki pszennej wymieszać z 5 dag cukru, 5 dag masła i odrobiną startej laski wanilii. wyrobić palcami.

Następnego dnia ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar. Dłuższe boki prostokąta zawinąć do środka. Posmarować rozkłóconym jajkiem, obficie posypać kruszonką i pozostawić pod przykryciem na 2 godziny.

Piec 30 minut w temperaturze 180ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 04.07.2012 20:48
super
BernadettaP 29.03.2012 09:45
Lubię i rabarbar i ciasto drożdżowe, a ciasto z rabarbarem uwielbiam :)!
SylwiaMagdaSabin 20.03.2012 20:41
extra
SylwiaMagdaSabin 20.03.2012 20:41
extra
SylwiaMagdaSabin 20.03.2012 20:41
extra
aguus 10.08.2011 11:13
Ale pyszności!
Nina7 24.07.2011 10:49
Uwielbiam ciasta drożdżowe!
pawel6 21.07.2011 10:40
Pyszne ciasto!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak