Sposób przygotowania

60 dag mąki pszennej przesiać do misy, zrobić wgłębienie po środku. Dodać 10 dag cukru kryształu, zsiadłe mleko, 2 żółtka, pokruszone drożdże i sól. Wyrobić ciasto. Na samym końcu połączyć z 10 dag roztopionego masła. Posypać po wierzchu mąką. Przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Na patelni rozpuścić cukier brązowy. Dodać oczyszczony i pokrojony na plastry rabarbar. Zasmażać przez 5 minut. Ostudzić.

Przygotować kruszonkę: 15 dag mąki pszennej wymieszać z 5 dag cukru, 5 dag masła i odrobiną startej laski wanilii. wyrobić palcami.

Następnego dnia ciasto wyjąć, rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozłożyć rabarbar. Dłuższe boki prostokąta zawinąć do środka. Posmarować rozkłóconym jajkiem, obficie posypać kruszonką i pozostawić pod przykryciem na 2 godziny.

Piec 30 minut w temperaturze 180ºC.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !