Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
mąka ziemniaczana 12 dag
margaryna 1 kostka
cukier puder 25 dag
jajko 5 sztuk
orzechy mielone 10 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
starta skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 4 łyżki
lukier
cukier 20 dag
sok z cytryny 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Margarynę utrzeć. Dodać cukier puder i cukier. Ciągle ucierając dodawać stopniowo po 1 jajku. Następnie wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, orzechy, i startą skórkę z cytryny. Ciasto wyłożyć do formy i piec ok. 50 minut w 180 st. Ostrożnie wyjąć gorącą babkę z formy nakłuć cienkim drutem i nasączyć ją sokiem z cytryny. Pozostawiać do ostudzenia. LUKIER: cukier i sok cytrynowy utrzeć na gładką masę. Polać nim babkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 24.04.2013 20:55
fajna ta forma w kształcie róży
plocia 06.05.2012 19:36
mniam mniam, fajne foto
owocówka 26.11.2011 08:08
mniam
tomek18 24.11.2011 09:31
pyszna i piękna
Juleczka20 02.11.2011 12:55
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak