Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsiki podwójnie kurkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Bulion grzybowy 1 kostka
śmietana do sosu 3 łyżki
skrobia kukurydziana 1 łyżka
jajko 1 szt.
indyk 30 dag
kurki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: klopsiki podwójnie kurkowe

1 łyżeczka przyprawa z rozmarynem i pieprzem cayenne,
1 kromka chleb pszenny,
do smaku sól majeranek,
2 łyżki bułki tartej,
Zmielić w maszynce do mięsa kawałki indyka, świeże umyte kurki, kawałki chleba. Wszystko wymieszać w misce, dodać przyprawę z rozmarynem i pieprzem cayenne, jajko, majeranek, doprawić solą, dodać jeszcze 2 łyżki bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszać. Formować okrągłe klopsiki. Przygotować sos kurkowo-śmietanowy: w 500 ml wrzącej wody rozpuścić bulion grzybowy, wrzucić klopsiki, gotować 8 minut, dodać dużą garść świeżych kurek gotować dalej 8 minut, 1 łyżkę skrobi kukurydzianej wymieszać w małej ilości wody, dodać 3 łyżki śmietany do sosów, 2 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać i wlać do klopsików, zagotować, zmniejszyć ogień, poczekać aż sos zgęstniej, podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bejciu24 15.07.2011 19:50
to musi być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak