Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kombinacje z Gremolatą :

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
3 średniej wielkości ząbki czosnku
otarta z 1 cytryny skórka cytrynowa
szczypta soli gruboziarnistej

Przepis i sposób przygotowania na: Kombinacje z Gremolatą :

Umyć natkę pietruszki i koper , osuszyć i oberwać grubsze łodyżki . Drobno pokroić .Ząbki czosnku oczyszczone utrzeć z odrobiną soli .Cytrynę sparzyć , wytrzeć i drapaczkiem do skórek cytrusowych otrzeć cieniutkie paseczki . Wszystko wymieszać .
Można sobie ułatwić pracę wrzucając wszystkie składniki do malaksera i siekać kilka minut .
Proponuję robić bezpośrednio przed użyciem bo jak postoi to mięknie.
Klasyczna Gremolata to doskonały dodatek do dań z kuchni włoskiej - klasycznie podawana jest do giczy cielęcej ( Osso buco ) .
Ta wersję podałam do filetów pstrąga smażonych na maśle .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka/picola 18.08.2011 22:23
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak