Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z rabarbarem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1/2 kg
woda 3 szklanki
cukier 1/4 szklanki
galaretka czerwona 1/4 opakowania
Ciasto:
mąka krupczatka 2 szklanki
masło 10 dkg
żółtko jajek 2 szt
śmietana 1 łyżka
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Krem:
mąka 6 łyżek
masło 6 łyżek
żółtko jajek 3 szt
mleko 1,5 szklanki
cukier 6 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z rabarbarem

Rabarbar płuczemy oczyszczamy i kroimy ukośnie w 3 centymetrowe kawałki wrzucamy do wody zagotowanej z cukrem i gotujemy 3 min,osączamy i studzimy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem,kiedy powstaną grudki dodajemy żółtka,cukier puder i śmietanę zagniatamy ciasto formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.Zimnym ciastem wylepiamy formę nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.W garnku robimy zasmażkę z mąki i masła rozprowadzamy ją zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając aż powstanie jednolita masa zdejmujemy z ognia dodajemy puszysty krem i szybko mieszamy.Krem zostawiamy do ostygnięcia.Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.Na ciasto kładziemy krem i go rozprowadzamy.Kawałki rabarbaru układamy dookoła zaczynając od brzegu ciasta tak aby zachodziły na siebie i polewamy tężejącą galaretką i zostawiamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 18.07.2011 06:58
Bardzo lubię ciasta z rabarbarem.
MAR3STA 17.07.2011 00:14
pyszne ciasto;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak