Sposób przygotowania

Rabarbar płuczemy oczyszczamy i kroimy ukośnie w 3 centymetrowe kawałki wrzucamy do wody zagotowanej z cukrem i gotujemy 3 min,osączamy i studzimy.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i siekamy z masłem,kiedy powstaną grudki dodajemy żółtka,cukier puder i śmietanę zagniatamy ciasto formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do lodówki.Zimnym ciastem wylepiamy formę nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złoty kolor.Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.W garnku robimy zasmażkę z mąki i masła rozprowadzamy ją zimnym mlekiem i gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając aż powstanie jednolita masa zdejmujemy z ognia dodajemy puszysty krem i szybko mieszamy.Krem zostawiamy do ostygnięcia.Galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody.Na ciasto kładziemy krem i go rozprowadzamy.Kawałki rabarbaru układamy dookoła zaczynając od brzegu ciasta tak aby zachodziły na siebie i polewamy tężejącą galaretką i zostawiamy w lodówce do całkowitego zastygnięcia.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    pyszne ciasto;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo lubię ciasta z rabarbarem.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !