Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka jęczmienna z grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jęczmienna 30 dkg
masło 2 łyżki
cebula
olej 2 łyżki
śmietana 18 proc 1 szklanka
jajko 1 szt
sól
pieprz
grzyby 80 dkg
ser żółty 1/2 (tarty, ostry)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka jęczmienna z grzybami

Kaszę płuczemy zalewamy wodą w ilości dwukrotnej objętości kaszy i gotujemy na sypko dodając masło i sól.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki.Grzyby i cebulę pokrojoną w kostkę dusimy na oleju pod przykryciem od czasu do czasu mieszamy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem.W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem układamy warstwę kaszy a na niej warstwę grzybów i znowu kaszę.Śmietanę mieszamy z jajkiem solą pieprzem i taką mieszanką zalewamy zapiekankę i posypujemy startym serem.Zapiekamy do momentu kiedy ser się lekko zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 18.07.2011 06:59
Pyszna zapiekanka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak