Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe kuleczki z mięsem mielonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 szt
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżeczka
mięso mielone 15 dag
bakłażan 1 szt
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt
pieczarki 10 dag
pomidor 1 szt
olej 1 łyżka
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 4-5 (tarty)
ryż 3 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe kuleczki z mięsem mielonym

Ryż wymieszać ze stopionym masłem, 2 jajami i żółtym serem. Umyty i osuszony bakłażan przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w rondelku, skropić kilkoma kroplami oliwy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 10 min. Następnie wydrążyć miąższ, drobno go posiekać, połączyć z mielonym mięsem, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną dymką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć przygotowaną masę przez 5-6 min, dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i umyte, pokrojone w cienkie paski pieczarki, smażyć, mieszając, około 10 min, przestudzić.
Łyżką nabierać masę ryżową, w każdej wycisnąć wgłębienie, napełnić przygotowanym farszem, przykryć masą ryżową. Formować kulki, obtaczać je w roztrzepanym jaju i tartej bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówkami, np. z papryki, pomidorów, ogórków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

10.05.2013 17:37
przepis jest wspanialy czesto go robie a znam go juz 8 lat duzo pracy ale za to jedzonko pychotka do tego podaje salatke z pomidorkow i ogorka
malaczarna23 04.11.2011 08:09
fajne
eli82 05.08.2011 10:09
super
Małgorzata113 15.07.2011 15:23
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak