Liczy się dobry Smak

Sposób przygotowania

Ryż wymieszać ze stopionym masłem, 2 jajami i żółtym serem. Umyty i osuszony bakłażan przekroić wzdłuż na pół, ułożyć w rondelku, skropić kilkoma kroplami oliwy, przykryć i dusić na niewielkim ogniu około 10 min. Następnie wydrążyć miąższ, drobno go posiekać, połączyć z mielonym mięsem, posiekaną natką pietruszki i pokrojoną dymką. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć przygotowaną masę przez 5-6 min, dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidora i umyte, pokrojone w cienkie paski pieczarki, smażyć, mieszając, około 10 min, przestudzić.
Łyżką nabierać masę ryżową, w każdej wycisnąć wgłębienie, napełnić przygotowanym farszem, przykryć masą ryżową. Formować kulki, obtaczać je w roztrzepanym jaju i tartej bułce, smażyć na gorącym tłuszczu. Podawać z surówkami, np. z papryki, pomidorów, ogórków.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    fajne
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    przepis jest wspanialy czesto go robie a znam go juz 8 lat duzo pracy ale za to jedzonko pychotka do tego podaje salatke z pomidorkow i ogorka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !