Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,,

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 4 szt
wieprzowina 60 (od szynki)

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,,

1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 łyżki oleju ( z pestek winogron )
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
sól
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki opcjonalnie lub gotowy zagęstnik do sosów
natka pietruszki
30 dag makaronu muszelki
przyprawa do zup i sosów ( ulubiona - ja używam maggi )

Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na oleju w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie prawie miękkie .Z papryk usunąć gniazda nasienne , pokroić w paski . Wrzucić do gulaszu i dusić 30 minut odkryte ( papryka puści sok i rozwodni gulasz - trzeba sos odparować .W tym samym czasie ugotować al dente makaron muszelki ( te mniejsze ) .Odcedzić . Wymieszać z gulaszem i chwilę dusić . Doprawić gulasz do smaku ulubioną przyprawą . Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla ( można też użyć gotowego zagęstnika do sosów , suchej zasmażki brunatnej - choć wolę sama zrobić rumianą zasmażkę ) .
Podawać w miseczkach posypany natką pietruszki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 01.06.2012 15:01
mniam mniam
Rafał10 20.04.2012 17:22
Śliczne robisz zdjęcia, nawet tak zwykłe dania wyglądają jak arcydzieło :)
Ewa104 15.08.2011 20:25
Pysznie się prezentuje.
eduszo
eduszo 15.07.2011 20:40
Fajne musze tez takie zrobic.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak