Sposób przygotowania

1 papryka czerwona
1 papryka żółta
4 łyżki oleju ( z pestek winogron )
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
sól
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki mąki opcjonalnie lub gotowy zagęstnik do sosów
natka pietruszki
30 dag makaronu muszelki
przyprawa do zup i sosów ( ulubiona - ja używam maggi )

Mięso pokroić w grubą kostkę .Posypać pieprzem, papryką wymieszać. Obsmażyć na rumiano na oleju w rondlu o grubym dnie ( często mieszając ).Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli . Zalać 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie prawie miękkie .Z papryk usunąć gniazda nasienne , pokroić w paski . Wrzucić do gulaszu i dusić 30 minut odkryte ( papryka puści sok i rozwodni gulasz - trzeba sos odparować .W tym samym czasie ugotować al dente makaron muszelki ( te mniejsze ) .Odcedzić . Wymieszać z gulaszem i chwilę dusić . Doprawić gulasz do smaku ulubioną przyprawą . Zarumienić mąkę na suchej patelni i rozprowadzić ją gulaszem .Dodać do rondla ( można też użyć gotowego zagęstnika do sosów , suchej zasmażki brunatnej - choć wolę sama zrobić rumianą zasmażkę ) .
Podawać w miseczkach posypany natką pietruszki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Fajne musze tez takie zrobic.
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pysznie się prezentuje.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Rafał10

    Śliczne robisz zdjęcia, nawet tak zwykłe dania wyglądają jak arcydzieło :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    miki47

    mniam mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !