Sposób przygotowania

Pozostałe składniki:

3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1 litr mleka
sól
pieprz biały
czosnak granulowany
gałka muszkatołowa
15 dkg sera żółtego
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
mąka pszenna do panierowania ryby
olej do smażenia ryby

Cukinie umyć,odciąć końcówki i pokroić wzdłuż (ze skórką) na dość cienkie plastry.Wymieszać olej,sos sojowy,czosnek i pieprz czarny.Marynatą posmarować plastry cukini z obu stron i odłożyć na 3 godziny.Po tym czasie upiec cukinie na patelni grillowej.Umytą,osuszoną rybę oprószyć solą i pieprzem.Rybę opanierować w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju.W rondlu roztopić masło,dodać mąkę i razem przesmażyć.Do zasmażki wlewać mleko cały czas mieszając,żeby nie porobiły się kluchy i gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Sos beszamelowy doprawić solą,białym pieprzem,czosnkiem granulowanym i gałką nuszkatołową do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.Na dnie naczynia rozsmarować odrobinę sosu beszamelowego,położyć 4 płaty suchej lazanii,odrobinę sosu,połowę cukini (wsześniej odłożyć kilka plastrów do dekoracji),odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,rybę,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,odrobinę sosu,resztę cukini,odrobinę sosu,4 płaty lazanii,resztę sosu.Ser żółty zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać lazanię.Zapiekać lazanię przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.Lazanię wyjąć z piekarnika,podzielić na porcje i udekorować pozostałymi plastrami cukini.Smacznego!

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    pawel6

    Super propozycja na potrawę z rybą!
  • 1
    original
    Opublikowano

    agogo2

    koniecznie musze zrobic
  • 1
    original
    Opublikowano

    agogo2

    koniecznie musze zrobic
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    już od dawna chodzi za mną takie połączenie...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Nemsik

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !