Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopiec kreta Eli

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 2/3 szklanki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kopiec kreta Eli

Pozostałe składniki:

4 banany
500 ml śmietany kremówki 30 %
3 śmietan-fixy
4 łyżki cukru pudru
1 tabliczka czekolady gorzkiej-100 g
margaryna do tortownicy
bułka tarta do tortownicy

Mąkę,proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko.Czekoladę włożyć do zamrażalnika.Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,dodać żółtka i wymieszać.Do piany dodać przesiane składniki i delikatnie wymieszać.Tortownicę (28 cm) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.Ciasto przelać do tortownicy,piec 20 minut w tamperaturze 180 stopni i wystudzić.Z biszkoptu zciąć wierzch i wydrążyć środek,zostawiając 2 cm ściankę i dno.Wydrążony biszkopt pokruszyć.Wyjąć czekoladę z zamrażalnika i posiekać.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixami.Do śmietany dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać.Na dno biszkoptu ułożyć pokrojone w plastry banany i nałożyć śmietanę,formując kopiec.Całość posypać pokruszonym biszkoptem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 15:58
Dobre ciasto.
Justyna94 14.01.2013 14:42
Super wygląda!
Justyna94 14.01.2013 14:42
Super wygląda!
Goya 14.05.2012 19:45
smakowity
agnieszka189 20.03.2012 14:26
Super ten kopiec!
mala2021 05.12.2011 07:57
pyszności
novita23 24.11.2011 08:03
mniiaaammm
jolajka 16.10.2011 07:37
słyszalam o tym ciescie, muszę go wyprobować
agogo2 06.09.2011 23:16
polecam
agogo2 06.09.2011 23:16
polecam
pawel6 15.07.2011 08:47
Uwielbiam ten deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak