Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle na słodko Eli

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaronu duże muszle 500 g
jabka 1 kg
rodzynki 10 dkg
cynamon Prymat 1 łyżka
połówki orzechów włoskich 40 szt
śmietana 30% 500 ml
cukier waniliowy 2 szt
cukier 10 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
orzechy włoskie 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle na słodko Eli

Umyte,obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i włożyć do rondla.Do jabłek dodać rodzynki,5 łyżek cukru,cynamon,wlać 100 ml wody i dusić aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane.Jabłka przestudzić,dodać posiekane orzechy i wymieszać.Śmietanę wlać do rondla,dolać 150 ml wody i zagotować.Do gotującej się śmietany dodać pozostały cukier,cukry waniliowe i zagotować.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do śmietany i gotować aż sos lekko zgęstnieje.W dużym płaskim garnku zagotować wodę z solą,wrzucić makaron i gotować 3 minuty.Makaron odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Sos wylać do brytfanki.Muszle nadziewać jabłkami,układać na sosie w brytfance i każdą udekorować połówką orzecha.Brytfankę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C.piekarnika i zapiekać około 25 minut..Muszle wyłożyć na talerze i polać sosem waniliowym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 08.01.2017 15:59
Fajny przepis.
rosik93 13.10.2011 23:11
mniam
Sarenka 29.08.2011 10:31
Z cynamonem, rodzynkami, orzechami - aromatyczne i pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak