Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jajka zapiekane z ryżem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
ryż 1 szklanka
pieczarki 20 dkg
masło 3 łyżki
cebula
sól
sos
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
cebula
śmietana 12% 1 szklanka
musztarda 1 łyżka
sól
pieprz
ser żółty 1/2 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: jajka zapiekane z ryżem

Jajka gotujemy na półtwardo.Ryż zalewamy dwoma szklankami osolonej wody i gotujemy.Posiekaną cebulę i posiekane pieczarki smażymy na maśle i oprószamy solą.Na półmisku żaroodpornym układamy warstwę ryżu wymieszanego z pieczarkami, na ryżu dajemy obrane ze skorupek całe jajka.Teraz przygotowujemy sos-rozgrzewamy masło i podduszamy drobno posiekaną cebulę dodajemy mąkę a kiedy się spieni i zbieleje wlewamy śmietanę,doprawiamy solą i pieprzem i musztardą chwilę gotujemy aby zgęstniał.Polewamy nim potrawę posypujemy startym serem i zapiekamy aż ser zacznie się topić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 22.07.2011 09:21
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak